İzleyiciler

17 Ocak 2012 Salı

Bir zamanlar Beyoğlu'nda

Beyoğlu'nda şapkasız gezilmeyen,günün her saati için ayrı giyinilen yıllar..
Maryam Şahinyan'ın fotoğraf stüdyosundan tanık olduğu yılları,dönemin moda akımını,ailece çekilen hatıra fotoğraflarını ,sevgiliye gönderilenleri içeren büyük arşivini Tayfun Serttaş'ın gün yüzüne çıkarmasıyla Salt Galata'da sergileniyor.
 Maryam Şahinyan Kimdir?
Gençlik yıllarında amatör olarak fotoğrafla ilgilenen baba Mihran Şahinyan, ailenin geçimini sağlayabilmek için 1933 senesinde, Beyoğlu’nda Yugoslav muhaciri iki kardeş tarafından işletilen Foto Galatasaray’a ortak oldu.

İlkokulu Beyoğlu’ndaki Esayan Ermeni Okulu’nda tamamlayan Maryam Şahinyan, orta öğrenimine devam ettiği Sainte Pulchérie Fransız Lisesi’nden maddi imkânsızlıklar nedeniyle ayrılarak babasına işlerinde yardım etmeye başladı. Maryam Şahinyan, 1937 itibariyle tüm ailenin ekonomik yükünü omuzlayarak stüdyoyu tek başına işletmeye karar verdi. Bu durum, dönemin muhafazakâr koşulları altında İstanbullu birçok kadın açısından tercih nedeni sayılarak stüdyoya çeşitli avantajlar sağlayacaktı. Yaşamı boyunca hiç evlenmeyen ve çocuk sahibi olmayan Maryam Şahinyan, yarım asırlık meslek hayatı boyunca stüdyosunda kesintisiz olarak üretmeye devam etti.

Türkçe ve Ermenicenin dışında iyi derecede Fransızca ve İtalyanca bilir, iş hayatında bu dillerin tümünü kullanırdı. Foto Galatasaray’ı 1985 yılında devreden Maryam Şahinyan 1996 yılında hayata gözlerini yumdu.











Kaynak:Vogue Türkiye/Agos
öptüm 

2 yorum: